Sütőtökös árpagyöngysaláta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 20 dkg árpagyöngy (gersli)
- 30 dkg sütőtök (vékonyra felvágva)
- 1 narancs héja és leve
- 1 ek fehérborecet
- 3 ek mogyoróolaj (vagy olívaolaj)
- 1 db vöröshagyma (vagy lila hagyma)
- 1 kis csokor menta
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- csipet só
- ízlés szerint cukor (vagy édesítőszer)
Elkészítése:
Az árpagyöngyöt enyhén sós vízben főzzük éppen csak puhára, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőtököt vágjuk fel ízlés szerint, majd reszeljük rá a narancshéjat, locsoljuk meg egy evőkanál olajjal, majd forgassuk össze.
Ezután a vékonyra szeletelt hagymát, és a sütőtököt tegyük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd közepes hőmérsékleten süssük puhára. (vigyázzunk nehogy túlsüssük!!!)
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A narancslevet keverjük össze a maradék olajjal, az ecettel, egy csipet sóval, és ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel)
Ezután öntsük rá a kihűlt árpagyöngyre, majd adjuk hozzá az apróra vágott mentát, a petrezselyemzöldet, és a kihűlt hagymát, majd keverjük alaposan össze. (hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek, és közben többször keverjük át)
Tálalás előtt öntsük a salátát egy tálba, majd rendezzük el rajta a kihűlt sült sütőtököt, és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott mentával, és petrezselyemzölddel.