Saláta balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 15 dkg csirkemellfilé
- 3 szelet mangalica sonka
- 1 közepes méretű édesburgonya (batáta)
- 1 közepes méretű cékla
- 1 szál újhagyma
- 0,5 jégsaláta
- 2 ek olaj
- 3 dkg vaj
- 3-5 ek citrusos balzsamecet szósz
- 2 ek szezámmag
- 2 csipet őrölt kömény
- só
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
A szezámmagot megpirítjuk száraz serpenyőben.
A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk és 2 evőkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, és nagyon vékony hasábokra vágjuk.
Serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.
Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát két evőkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya), közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal, és félretesszük.
Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk, és felkarikázzuk.
A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.
A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.
A saláta balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 7 g
Zsír: 9 g