Saláta balzsamos sült céklával, batátával, mangalica sonkával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg csirkemellfilé
  • 3 szelet mangalica sonka
  • 1 közepes méretű édesburgonya (batáta)
  • 1 közepes méretű cékla
  • 1 szál újhagyma
  • 0,5 jégsaláta
  • 2 ek olaj
  • 3 dkg vaj
  • 3-5 ek citrusos balzsamecet szósz
  • 2 ek szezámmag
  • 2 csipet őrölt kömény
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

A szezámmagot megpirítjuk száraz serpenyőben.

A csirkemellet apróbb kockákra vágjuk, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk és 2 evőkanálnyi olajjal összeforgatjuk, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.

A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk, és nagyon vékony hasábokra vágjuk.

Serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát, néhányszor átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és kiszedjük egy tálkába. Nagyon hamar megpuhul.

Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk-pirítjuk a céklát két evőkanál balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya), közben meghintjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal, és félretesszük.

Az újhagymát is megmossuk, megtisztítjuk, és felkarikázzuk.

A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pároljuk-pirítjuk.

A sonkát is apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel, vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük/vágjuk.

Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecet szósszal.