Krumplival kovászolt patisszon és tök recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2,5 kg patisszon, tök, esetleg cukkini
- 1 csokor szárított kaporszár
- 3 nagyobb krumpli
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 fej lila hagyma
- több szál friss kakukkfű, csombor (borsikafű) és néhány bazsalikomlevél
- 1 kisebb csilipaprika
- 2 ek só
Elkészítése:
A kovászoláshoz 5 literes, tisztára mosott üveget használtam. Az üveg aljára, közepére és tetejére is tettem krumpliszeleteket és szárított kaporszárakat (ezeket nyár elején tettem félre kizárólag kovászolt zöldségfélékhez).
A megtisztított, darabolt, vagy csíkokra vágott zöldségekhez vékonyabbra csíkozott fokhagyma gerezdeket tettem (ezek íze így könnyebben kioldódott, majd elvegyült a kovászoló lében). A kaprot a lila hagymával és a zöld fűszerekkel együtt elosztottam az üvegben egyenletesen a tök és a cukkini közé dugdostam.
A bevágott csiliket is az üvegbe tettem. Az egész üveg felöntésére 2 liter meleg (nem forró) vízre volt szükség, amiben feloldottam 2 evőkanál sót. A tetejét erősebb kaporszálakkal szorítottam le, hogy ne emelkedjen ki a zöldség. Alá műanyag tányért tettem, amiben összegyűlt naponta a kovászoló lé, de ezt reggelente ellenőriztem, és visszatöltöttem az üvegbe.
A tetejét is lefedtem egy újabb műanyag edénnyel.
Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű lett a kovászolt zöldség. Levét nem kellet leszűrni, hidegen kitűnő ivólé lett belőle.
Tipp:
Minden zöldség kovászolható, ami keményítőt tartalmaz!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »