Kalocsai rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg finomliszt
- 1 dl ásványvíz
- 1 ek cukor
- 3 dl tej
- késhegynyi sütőpor
- 0,5 dl napraforgó olaj
Réteshez:
- 1 csomag réteslap
- 5 dkg margarin (olvasztva)
- 2 ek porcukor (a rétes tetejére)
Almás töltelékhez:
- 4 közepes alma
- 6 ek cukor
- 1 teáskanál fahéj
Meggyes töltelékhez:
- 30 dkg meggybefőtt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 0,5 dl víz
Túrós töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tojásból, lisztből, ásványvízből és cukorból, a sütőpor, a tej és az olaj hozzáadásával palacsintatésztát készítünk. Fél órát állni hagyjuk, majd kisütjük. 9 darabra van szükségünk (a többit ízlés szerint tölthetjük plusz nasinak).
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Megpárolju, és fahéjjal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk.
A meggybefőttet egy tűzálló edényben feltesszük főni a levében, a keményítőt simára keverjük kevés vízzel, majd amikor a meggy forrni kezd, hozzákeverjük és besűrítjük. Szintén hűlni hagyjuk.
A túrót cukorral és reszelt narancshéjjal krémessé kavarjuk.
Mindegyik tölteléket három részre osztjuk és a palacsintákat megtöltjük velük. 3 túrós, 3 almás és 3 meggyes palacsintánk lesz.
A réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, majd piramis alakzatban ráteszünk 1-1 almás, meggyes és túrós palacsintát. Szorosan feltekerjük, majd a kapott batyut sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Három batyunk lesz.
A maradék margarint rákenjük a batyuk tetejére, majd előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.