Kalocsai rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kalocsai rétes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 dl ásványvíz
  • 1 ek cukor
  • 3 dl tej
  • késhegynyi sütőpor
  • 0,5 dl napraforgó olaj

Réteshez:

  • 1 csomag réteslap
  • 5 dkg margarin (olvasztva)
  • 2 ek porcukor (a rétes tetejére)

Almás töltelékhez:

  • 4 közepes alma
  • 6 ek cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Meggyes töltelékhez:

  • 30 dkg meggybefőtt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz

Túrós töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A tojásból, lisztből, ásványvízből és cukorból, a sütőpor, a tej és az olaj hozzáadásával palacsintatésztát készítünk. Fél órát állni hagyjuk, majd kisütjük. 9 darabra van szükségünk (a többit ízlés szerint tölthetjük plusz nasinak).

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Megpárolju, és fahéjjal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk.

A meggybefőttet egy tűzálló edényben feltesszük főni a levében, a keményítőt simára keverjük kevés vízzel, majd amikor a meggy forrni kezd, hozzákeverjük és besűrítjük. Szintén hűlni hagyjuk.

A túrót cukorral és reszelt narancshéjjal krémessé kavarjuk.

Mindegyik tölteléket három részre osztjuk és a palacsintákat megtöltjük velük. 3 túrós, 3 almás és 3 meggyes palacsintánk lesz.

A réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, majd piramis alakzatban ráteszünk 1-1 almás, meggyes és túrós palacsintát. Szorosan feltekerjük, majd a kapott batyut sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Három batyunk lesz.

A maradék margarint rákenjük a batyuk tetejére, majd előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.
Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.