Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Édes palacsinta alaptészta recept

Édes palacsinta alaptészta
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 3 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 4 csapott ek cukor
    • 0,5 kk só
    • 12 jó púpos ek liszt
    • 4,8 dl tej
    • 0,5 dl olaj

    Elkészítése:

    A tojásokat egy tálba ütjük, majd simára keverjük a cukrokkal és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentes masszává keverjük. Végül beleöntjük az olajat, amivel szintén elkeverjük.

    Egy palacsintasütő serpenyőt felforrósítunk, majd a palacsintákat egyenként kisütjük benne.

    Pár észrevétel, tapasztalat, ami megkönnyítette a készítését:

    *A keverést nem kanállal és nem fakanállal végzem, hanem egy olyan gömbös fejű kézi habverővel. Nem tudom, hogy van-e hivatalos elnevezése, de nekem ez vált be a legjobban, a rántást és a habarást is ezzel keverem csomómentesre.

    *A liszt után arra kell figyelni, hogy a tejet csak kis adagokban, közben folyamatosan kevergetve adjuk hozzá, különben csomóssá válhat a tészta.

    *Ha mégis csomós lett, akkor sem kétségbe esni, hisz egy szűrőn átengedve a masszát sima tésztát kapunk.

    *Azt tapasztaltam, hogy ez a recept akkor működik tökéletesen, ha a liszt is olyan igazán jó púpos kanállal van adagolva. Lemérni még nem mértem le.

    *Mindig tejet használok, hisz az biztos, hogy van itthon, ellentétben a szódavízzel.

    *Sokan kérdezték, hogy a cukortól nem ragad-e le. A válaszom nem. Ez a tészta egyszer ragadt le, amióta készítem, amikor véletlenül kifelejtettem belőle az olajat.

    *Bár piros pontos közepű serpenyőt használok, minden egyes palacsinta előtt egy szilikon ecsettel vékonyan kikenem a serpenyőt. Így tuti nem ragad le és valahogyan így jobban szeretjük.

    *Úgy ellenőrzöm, hogy megsült-e az alsó oldal, hogy ha már látom, hogy a széle egy picit kezd barnulni, akkor egy szilikon lapáttal alá nézek és ezzel is fordítom meg. A sütést közepestől egy kicsit mérsékeltebb lángon végzem, ugyanis hamar sül.

    *Van egy egész kicsi merőkanalam és azzal két merítésnyit teszek a serpenyőbe és körkörös mozdulattal hagyom, hogy a tészta végigfolyjon a serpenyőben.

    *Ha sós palacsintát szeretnék, akkor csak kihagyom belőle a cukrokat és fél helyett 1 csapott kávéskanál sót rakok bele.

    *Nekem ebből az adagból kb. 10 db nagyobb, vékonyabb palacsinta lesz.

    *Előfordulhat, hogy sütéskor a palacsinta széle picit jobban kiszárad és ropogósabb lesz. Akit ez esetleg zavar, alufóliával lefedve a palacsintákat „megpuhíthatja” a szélét is. Nálunk a ropogósság nem okoz problémát.

    Tipp:

    Sokáig nem tudtam palacsintát sütni, mert hol szétszakadt, hol leragadt, ha mérés nélkül, csak úgy kutyultam be a tésztát. Anyukám pedig szemre, érzéssel állította össze. Egyszer eljött és megkértem, hogy keverjen be egy adagot, én pedig lemértem, hogy miből mennyit használ. Azóta is ezt a receptet használom.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá