Zürichi kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kovász:
- 20 dkg liszt
- 3 g élesztő
- 130 g víz
- 17 g aktív kovász
Tésztához:
- a kész kovász
- 30 dkg liszt
- 170 g víz
- 20 g szobahőmérsékletű vaj
- 8 g élesztő
- 10 g só
Elkészítése:
A kovászhoz valókat alaposan összekeverjük. 20 fokon egész éjszaka hagyjuk pihenni. Akinek nincs aktív kovásza az élesztőt emelje meg 5 grammra.
Kenyérhez:
Az átszitált lisztet a sóval elkeverem. Az élesztőt felfuttatom a vízbe egy picike cukorral és kevés liszttel. Majd tésztát dagasztok a többi hozzávalóval együtt.
Letakarom és hagyom fél órát kelni, ezután jól átgyúrom és hagyom még egy tizenöt percet kelni.
Megformázom és beleteszem a sütőpapírral kibélelt kacsasütőmbe, ráteszem a tetejét is. Hagyom 1 órát kelni, bevágom a tetejét, bekapcsolom a sütőt 230 fokra.
Mikor már felmelegedett a sütő a kenyeret és az edény tetejét is alaposan bespriccelem vízzel, visszateszem a kenyérre az edény tetejét és beteszem a sütőbe 1 órát sütöm.
Kiveszem azonnal az edényből rácsra teszem és vízzel lespriccelem. Hagyom kihűlni.
Másfélszeres adagot sütöttem.