Zürichi kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
190 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Kovász:

  • 20 dkg liszt
  • 3 g élesztő
  • 130 g víz
  • 17 g aktív kovász

Tésztához:

  • a kész kovász
  • 30 dkg liszt
  • 170 g víz
  • 20 g szobahőmérsékletű vaj
  • 8 g élesztő
  • 10 g só

Elkészítése:

A kovászhoz valókat alaposan összekeverjük. 20 fokon egész éjszaka hagyjuk pihenni. Akinek nincs aktív kovásza az élesztőt emelje meg 5 grammra.

Kenyérhez:
Az átszitált lisztet a sóval elkeverem. Az élesztőt felfuttatom a vízbe egy picike cukorral és kevés liszttel. Majd tésztát dagasztok a többi hozzávalóval együtt.

Letakarom és hagyom fél órát kelni, ezután jól átgyúrom és hagyom még egy tizenöt percet kelni.

Megformázom és beleteszem a sütőpapírral kibélelt kacsasütőmbe, ráteszem a tetejét is. Hagyom 1 órát kelni, bevágom a tetejét, bekapcsolom a sütőt 230 fokra.

Mikor már felmelegedett a sütő a kenyeret és az edény tetejét is alaposan bespriccelem vízzel, visszateszem a kenyérre az edény tetejét és beteszem a sütőbe 1 órát sütöm.

Kiveszem azonnal az edényből rácsra teszem és vízzel lespriccelem. Hagyom kihűlni.

Másfélszeres adagot sütöttem.