Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zserbócsiga recept

Zserbócsiga
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2 dl tej
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 ek cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 10 dkg margarin
    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelékhez:

    • 6 púpos ek sárgabaracklekvár
    • 15 dkg dió
    • 8 dkg cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Továbbá:

    • 3 ek tej a lekenéshez
    • 9 dkg étcsokoládé
    • 1 ek olaj

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 ek cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.

    A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük a felfutott az élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a vaníliás cukrot. Összedolgozzuk, majd az olvasztott, de nem forró margarint fokozatosan hozzáadva fényesre dagasztjuk.

    Konyharuhával lefedve min. 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk.

    A darált diót a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.

    A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 0,5 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, és gazdagon megszórjuk a cukros dióval. A szélesebb oldalánál indulva szorosan feltekerjük. Éles késsel (vagy cérnával) kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat (egymástól kissé távolabb).

    Takarjuk le, és kb. 20 percet még pihentessük. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

    A csigákat a már forró sütőbe téve hőlégkeveréssel (vagy 200 fok alsó-felső süté) kb. 15 perc alatt süssük szép világosra. Ha megsült, még forrón kenjük le mindegyiket egy kis tejjel. Takarjuk le konyharuhával kb. 10 percre, hogy átgőzöljük.

    Közben a csokit vízgőz felett az olajjal olvasszuk meg, majd egy kanál segítségével csurgassuk rá a csigákra.

    Tipp:

    Van úgy, hogy fogalmam sincs, hogy milyet, de kelt tésztát kell sütnöm. Most így történt.

    Amikor bedagasztottam, még csak abban voltam biztos, hogy csiga formában fogom készíteni. De mi legyen a töltelék?

    Akkor bevillant, hogy van még dió és házi baracklekvár. Legyen zserbós. Nem sajnáltam belőle a tölteléket. Igen ám, de akkor már a csoki sem hiányozhat róla.

    Mondanom sem kell, hogy amikor sült, leírhatatlan illat lengte be a konyhát. Alig vártam, hogy kihűljön.

    Egy pohár hideg tejjel mennyei lakoma.
    15 db csiga lett ebből az adagból.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá