Zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg zsír
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 1 üveg házi sárgabaracklekvár (70-80 dkg)
- 40 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek rum
Tetejére:
- 8 ek kakaó
- 8 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
Elkészítése:
Tészta készítése:
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és a tejjel.
A lisztben elkeverjük a csipet sót, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, kis gombócokat formálunk belőlük, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Töltelék készítése:
A dióhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük, és 3 részre osztjuk.
Összeállítás:
Egy tésztagolyót tepsi méretűre (38 x 30 cm) nyújtunk, majd egy kizsírozott tepsibe fektetjük.
Megkenjük egy adag lekvárral, meghintjük egy adag cukros dióval, meglocsoljuk 1 ek rummal. Ugyanígy folytatjuk még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió, rum).
A negyedik tésztalappal befedjük, villával több helyen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, egy tálcára borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Csokimáz készítése:
A vízzel simára keverjük a cukrot a kakaóval, és sűrűre főzzük. A végén elkeverjük benne a vajat, és amikor langyosra hűlt, a sütire simítjuk.
Pár órára hideg helyre tesszük, amíg megdermed a csokimáz, ezután felszeleteljük.
A zserbó kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 22 g