Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
15 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Zserbó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 30 dkg zsír
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 4 tojássárgája
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 1 üveg házi sárgabaracklekvár (70-80 dkg)
  • 40 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 ek rum

Tetejére:

  • 8 ek kakaó
  • 8 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl víz

Elkészítése:

Tészta készítése:

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és a tejjel.

A lisztben elkeverjük a csipet sót, majd hozzáadjuk a zsírt, a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.

4 egyenlő részre osztjuk a tésztát, kis gombócokat formálunk belőlük, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Töltelék készítése:

A dióhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Összekeverjük, és 3 részre osztjuk.

Összeállítás:

Egy tésztagolyót tepsi méretűre (38 x 30 cm) nyújtunk, majd egy kizsírozott tepsibe fektetjük.
Megkenjük egy adag lekvárral, meghintjük egy adag cukros dióval, meglocsoljuk 1 ek rummal. Ugyanígy folytatjuk még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió, rum).

A negyedik tésztalappal befedjük, villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, egy tálcára borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Csokimáz készítése:

A vízzel simára keverjük a cukrot a kakaóval, és sűrűre főzzük. A végén elkeverjük benne a vajat, és amikor langyosra hűlt, a sütire simítjuk.

Pár órára hideg helyre tesszük, amíg megdermed a csokimáz, ezután felszeleteljük.