Túrós rózsa recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor az élesztő futtatásához
- 1 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 5 dkg margarin
- Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek cukor
- 1 ek búzadara
- 1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
- 5 dkg margarin
- 0,5 dl tej
Szóráshoz:
- 1 ek porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben egy evőkanál cukorral. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen egy konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez a túrót egy villával alaposan áttörjük, beleszórjuk a cukrokat, a búzadarát, beleütjük a tojást és belereszeljük a citrom héját. Jól összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, fél cm vastagra kinyújtjuk.
Egy kb. 10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy egy bögrével korongokat szaggatunk. A korongok szélén először vízszintesen ejtünk jobb és baloldalon is 1-1 cm vágást, majd öt és hét óránál, azután felül kettő és tíz óránál. Így kapunk 6 db szirmot. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a korongok közepén.
Minden második szirmot összecsípünk. Majd a maradék szirmokat is egymáshoz csípjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Lekenjük olvasztott margarinnal. Még 45 percet meleg helyen kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Ennek a kis túrós kalácsnak a kialakítása nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk. Ízre nekem a túrós batyura hasonlít.
Reggelire egy pohárka hideg tejjel, nem is kell ennél több.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »