Túrós koszorú recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g tk. tönkölybúza liszt (95,85 g CH)
- 90 g zabpehelyliszt (61,29 g CH)
- 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
- 1 csipet só
- 75 ml langyos víz
- 15 g friss élesztő (1,47 g CH)
- 75 g olvasztott margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 g cukornak megfelelő édesítő
A töltelékhez:
- 350 g túró
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 g zabkorpa (11,6 g CH)
- 40 g mazsola (26 g CH)
- 150 g cukornak megfelelő édesítő
- fél citrom lereszelt héja – elhagyható
- vanília aroma – elhagyható
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt elkeverjük a vízben, majd az összes hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. Letakarva egy óráig kelesztjük.
A töltelékhez a tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A túrót áttörjük, és alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és belekeverjük a mazsolát.
A tésztából lisztezett deszkán kb. 30×50 cm-es lapot nyújtunk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós krémet, és a hosszabbik oldalától indulva feltekerjük. Kilisztezett-kivajazott formába fektetjük, és még egy fél óráig pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük (nem fog megpirulni a teteje).
Kihűlés után megkenhetjük kevés xilites olvasztott vajjal (én egy tk. xilitet használtam fel), vagy, ami talán még jobb, ha cukormázat, vagy egy kevés olvasztott étcsokoládét csorgatunk a tetejére (ami sajnos most nem volt itthon).
Tipp:
Én egy kis fahéjjal megszórva majszolgatom, isteni! :)