Túrós koszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós koszorú

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 150 g tk. tönkölybúza liszt (95,85 g CH)
  • 90 g zabpehelyliszt (61,29 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
  • 1 csipet só
  • 75 ml langyos víz
  • 15 g friss élesztő (1,47 g CH)
  • 75 g olvasztott margarin
  • 1 tojás
  • 40 g cukornak megfelelő édesítő

A töltelékhez:

  • 350 g túró
  • 2 tojás
  • 20 g zabkorpa (11,6 g CH)
  • 40 g mazsola (26 g CH)
  • 150 g cukornak megfelelő édesítő
  • fél citrom lereszelt héja – elhagyható
  • vanília aroma – elhagyható

Elkészítése:

A tésztához az élesztőt elkeverjük a vízben, majd az összes hozzávalóból ruganyos tésztát gyúrunk. Letakarva egy óráig kelesztjük.

A töltelékhez a tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A túrót áttörjük, és alaposan összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, és belekeverjük a mazsolát.

A tésztából lisztezett deszkán kb. 30×50 cm-es lapot nyújtunk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós krémet, és a hosszabbik oldalától indulva feltekerjük. Kilisztezett-kivajazott formába fektetjük, és még egy fél óráig pihentetjük.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük (nem fog megpirulni a teteje).

Kihűlés után megkenhetjük kevés xilites olvasztott vajjal (én egy tk. xilitet használtam fel), vagy, ami talán még jobb, ha cukormázat, vagy egy kevés olvasztott étcsokoládét csorgatunk a tetejére (ami sajnos most nem volt itthon).

Tipp:

Én egy kis fahéjjal megszórva majszolgatom, isteni! :)