Túrós batyu recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- pici só
- pici cukor az élesztőhöz
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 db a kenéshez
- 5 dkg vaj
Töltelék:
- 50 dkg tehéntúró
- 1 evőkanál búzadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál kristálycukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- reszelt citromhéj
- mazsola
Elkészítése:
Az élesztőt a pici cukorral 3 ek tejben felfuttatjuk.
A szoba-hőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle.
Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá. A tésztát kétszeresére kelesztjük, lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, majd egyforma, kb. 10×10 cm-es kis négyzetekre vágjuk.
A tölteléket kikeverjük, a tojás keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz.
A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán.
Tetejüket felvert tojással kenjük meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat nem túl közel egymáshoz és előmelegített sütőben, lassú lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Figyeljük közben-sütőfüggő ez is mint bármelyik sütemény.
Porcukorral meghintve kínáljuk. Nagyon finom puha tésztája van, bátran ajánlom.
Jó étvágyat kívánok!