Túrós batyu

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • pici só
  • pici cukor az élesztőhöz
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojásfehérje
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

Elkészítése:

Az élesztőt a pici cukorral 3 ek tejben felfuttatjuk.

A szoba-hőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle.

Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá. A tésztát kétszeresére kelesztjük, lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, majd egyforma, kb. 10×10 cm-es kis négyzetekre vágjuk.

A tölteléket kikeverjük, a tojás keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz.

A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán.

Tetejüket felvert tojással kenjük meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat nem túl közel egymáshoz és előmelegített sütőben, lassú lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Figyeljük közben-sütőfüggő ez is mint bármelyik sütemény.

Porcukorral meghintve kínáljuk. Nagyon finom puha tésztája van, bátran ajánlom.

Jó étvágyat kívánok!