Tormakrémes-sonkás molnárka recept

Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 1 csapott tk só
- 2 dl tej (+1 tk)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 csapott ek cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
Töltelékhez:
- 12 szelet sonka
- 5 dkg margarin
- 1 jó púpos ek liszt
- 2 dl tej
- 2-3 púpos ek torma
- 1 nagy csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet porcukor
- 0,5 kk citromlé
Elkészítése:
Először a molnárkákat készítjük el. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, az olvasztott margarint és rugalmas tésztává dagasztjuk.
Ha keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá egy kevés tejet, nekem 1 teáskanálnyit kívánt még.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokká formázzuk, amiket kb. 10 percig letakarva pihentetünk.
Majd enyhén lisztezett felületen kör alakúra elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra.
6 cikkre vágjuk. A cikkeket egyenként feltekerjük, mégpedig a kifliknél megszokott mód ellentéteseként. Tehát a két csücskét kicsit behajtjuk és a csúcstól kezdve tekerjük fel. A hajtás részt a tészta széléhez csípjük, majd alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás között nagyobb távolságot hagyva.
Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 50-60 perc alatt.
Egy felvert, egész tojással lekenjük és 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 27 perc alatt szép barnára sütjük.
Hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a tormakrémet. A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk, a tejjel felöntve csocsómentes, sűrű krémmé főzzük.
Hagyjuk kihűlni, majd ízesítjük a sóval, borssal, porcukorral, tormakrémmel, citromlével.
A molnárkákat keresztben elvágjuk, de nem teljesen át. Fektetünk bele egy szelet sonkát, majd csillagcsöves zsákkal adagoljuk bele a tormakrémet.
Azonnal kínáljuk.
Tipp:
Gyakran készítek zsemléket, stanglikat, de most először sütöttem molnárkát. A kelesztés miatt kicsit időigényes, de mindenképpen megéri belevágni, hisz a végeredmény egy puha, ízletes péksütemény. A csípős tormáért nem különösképpen rajongunk, de ez a krém éppen kellemesen tormás, nem csípős és remekül illik a sonkához. Kiegészítésképpen friss zöldségekkel, paradicsommal és salátával kínáltam. Biztos vagyok benne, hogy máskor is asztalra kerül majd, hisz nagyon gyorsan elfogyott.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »