Tormakrémes-sonkás molnárka

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 csapott tk só
  • 2 dl tej (+1 tk)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 csapott ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás lekenni

Töltelékhez:

  • 12 szelet sonka
  • 5 dkg margarin
  • 1 jó púpos ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2-3 púpos ek torma
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet porcukor
  • 0,5 kk citromlé

Elkészítése:

Először a molnárkákat készítjük el. Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk egy evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a maradék cukrot, az olvasztott margarint és rugalmas tésztává dagasztjuk.

Ha keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá egy kevés tejet, nekem 1 teáskanálnyit kívánt még.

Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk és gombócokká formázzuk, amiket kb. 10 percig letakarva pihentetünk.

Majd enyhén lisztezett felületen kör alakúra elnyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra.

6 cikkre vágjuk. A cikkeket egyenként feltekerjük, mégpedig a kifliknél megszokott mód ellentéteseként. Tehát a két csücskét kicsit behajtjuk és a csúcstól kezdve tekerjük fel. A hajtás részt a tészta széléhez csípjük, majd alulra fordítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás között nagyobb távolságot hagyva.

Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 50-60 perc alatt.

Egy felvert, egész tojással lekenjük és 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 27 perc alatt szép barnára sütjük.

Hagyjuk kihűlni.

Ezalatt elkészítjük a tormakrémet. A margarint felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk, a tejjel felöntve csocsómentes, sűrű krémmé főzzük.

Hagyjuk kihűlni, majd ízesítjük a sóval, borssal, porcukorral, tormakrémmel, citromlével.

A molnárkákat keresztben elvágjuk, de nem teljesen át. Fektetünk bele egy szelet sonkát, majd csillagcsöves zsákkal adagoljuk bele a tormakrémet.

Azonnal kínáljuk.

Tipp:

Gyakran készítek zsemléket, stanglikat, de most először sütöttem molnárkát. A kelesztés miatt kicsit időigényes, de mindenképpen megéri belevágni, hisz a végeredmény egy puha, ízletes péksütemény. A csípős tormáért nem különösképpen rajongunk, de ez a krém éppen kellemesen tormás, nem csípős és remekül illik a sonkához. Kiegészítésképpen friss zöldségekkel, paradicsommal és salátával kínáltam. Biztos vagyok benne, hogy máskor is asztalra kerül majd, hisz nagyon gyorsan elfogyott.