Tönköly kenyérke recept

Hozzávalók:
Öregtésztához:
- 75 g kenyérliszt (BL80)
- 75 g víz
- 2 g friss élesztő
Kenyérhez:
- az egész öregtészta
- 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbiakban TK tönköly búzaliszt)
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbiakban TK búzaliszt)
- 10 g friss élesztő
- 1 púpos tk só
- 1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítése:
Először az öreg tésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.
Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »