Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tönköly kenyérke recept

Tönköly kenyérke
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Öregtésztához:

    • 75 g kenyérliszt (BL80)
    • 75 g víz
    • 2 g friss élesztő

    Kenyérhez:

    • az egész öregtészta
    • 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbiakban TK tönköly búzaliszt)
    • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbiakban TK búzaliszt)
    • 10 g friss élesztő
    • 1 púpos tk só
    • 1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
    • 2,5 dl langyos víz

    Elkészítése:

    Először az öreg tésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

    Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

    Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.

    A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.

    A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.

    Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.

    Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá