Tönköly kenyérke recept
Hozzávalók:
Öregtésztához:
- 75 g kenyérliszt (BL80)
- 75 g víz
- 2 g friss élesztő
Kenyérhez:
- az egész öregtészta
- 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbiakban TK tönköly búzaliszt)
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbiakban TK búzaliszt)
- 10 g friss élesztő
- 1 púpos tk só
- 1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
- 2,5 dl langyos víz
Elkészítése:
Először az öreg tésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.
Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.
A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.
A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.
Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.
Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.