Tönköly kenyérke

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Öregtésztához:

  • 75 g kenyérliszt (BL80)
  • 75 g víz
  • 2 g friss élesztő

Kenyérhez:

  • az egész öregtészta
  • 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (továbbiakban TK tönköly búzaliszt)
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (továbbiakban TK búzaliszt)
  • 10 g friss élesztő
  • 1 púpos tk só
  • 1 ek fehérborecet (nálam most 1 kk sima ecet)
  • 2,5 dl langyos víz

Elkészítése:

Először az öreg tésztát készítjük el, minden hozzávalót egy tálba teszünk, jól összedolgozzuk és lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk 48 órát pihenni.

Majd a kenyérke összeállítása következik. A kelesztő tálba mérjük a TK tönköly búzalisztet és a TK búzalisztet, hozzáadjuk a sót, az ecetet, az élesztőt, az összes öregtésztát és a vizet. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

Egy kisebb kenyérsütő formát kikenünk vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk, igazodva a kenyérsütő hosszához. A szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük, úgy, hogy a hajtás rész alulra kerüljön.

A formába fektetjük. Letakarva további 20 percet kelesztjük.

A kenyérke tetejét bevágjuk 3 helyen egy éles késsel vagy pengével. Lespricceljük vízzel. Hagyjuk még 10 percet kelni.

Újra lespricceljük vízzel, az előmelegítette sütőbe toljuk, ahol 200 fokon 15 percet sütjük, majd mérsékelve a hőfokot 180 fokra további 35 percet.

Ha megsült, óvatosan kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

Az elkészítési idő nem tartalmazza az öregtészta pihentetési idejét.