Tigris zsemle recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 600 g liszt
- 20 g cukor
- 15 g só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 g vaj
- 400 ml tej
- 30 g friss élesztő
A mázhoz:
- 90 ml langyos víz
- 80 g rizsliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- (7 g)1 evőkanál cukor
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.
A mázat legalább félórával a felhasználás előtt elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük.
Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra.
Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal.
200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsemléket. Villanysütő esetén alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.