Tigris zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Tigris zsemle

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 600 g liszt
  • 20 g cukor
  • 15 g só
  • 1 db tojás
  • 20 g vaj
  • 400 ml tej
  • 30 g friss élesztő

A mázhoz:

  • 90 ml langyos víz
  • 80 g rizsliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • (7 g)1 evőkanál cukor
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tésztához másfél dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A tálban finoman átgyúrjuk a tésztát, majd újra duplájára kelesztjük.

A mázat legalább félórával a felhasználás előtt elkészítjük. Ehhez elkeverjük a száraz hozzávalókat, hozzáadjuk az olajat, elkeverjük a langyos vízzel és félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen nyolc egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát, zsömléket formázunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk egymástól nagyobb távolságra.

Újabb fél órán át kelesztjük úgy, hogy félidőben megkenjük a tetejüket a rizslisztes mázzal.

200 fokra melegített sütőben 15 perc alatt megsütjük a zsemléket. Villanysütő esetén alsó-felső fokozatot bekapcsolva, légkeverés nélkül süssük 200 fokon úgy, hogy a rács, amire a tepsi kerül, a sütő alsó harmadában legyen.