Tejfölös lepény recept

Hozzávalók:
- 0,5 kg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl olaj
- 1 kk só
- 2 ek porcukor
- 3-4 dl tej
- pici só
- egy közepes doboz tejföl (kb 370 g)
Elkészítése:
Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a porcukrot és az élesztőt, majd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és még annyi tejet, amivel félkemény tésztát kapunk.
A tésztát letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor visszadagasztjuk és újra kelesztjük. A visszadagasztást még 2x ismételjük, majd újra duplájára kelesztjük a tésztát.
A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 15 percig pihentetjük.
Egy nagy gáztepsit kissé kiolajozunk. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk és belefektetjük a tepsibe.
A tészta tetején egyenletesen szétkenjük a tejfölt, megsózzuk és kebés olajat spriccelünk rá. Éles késsel ízlés szerinti nagyságú darabokra vágjuk a tésztát. A tepsiben hagyjuk újabb 20-30 percet kelni.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Betoljuk a megkelt tejfölös tésztát és addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. Ekkor visszavesszük a hőfokot 180-ra és még kb 30 percig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, akkor a tészta széleit vékonyan átkenjük újra olajjal.
Egy kiadós leveshez kitűnő második fogás!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »