Tejfölös lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kk só
  • 2 ek porcukor
  • 3-4 dl tej
  • pici só
  • egy közepes doboz tejföl (kb 370 g)

Elkészítése:

Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a porcukrot és az élesztőt, majd kb 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és még annyi tejet, amivel félkemény tésztát kapunk.

A tésztát letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor visszadagasztjuk és újra kelesztjük. A visszadagasztást még 2x ismételjük, majd újra duplájára kelesztjük a tésztát.

A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk és 15 percig pihentetjük.

Egy nagy gáztepsit kissé kiolajozunk. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk és belefektetjük a tepsibe.

A tészta tetején egyenletesen szétkenjük a tejfölt, megsózzuk és kebés olajat spriccelünk rá. Éles késsel ízlés szerinti nagyságú darabokra vágjuk a tésztát. A tepsiben hagyjuk újabb 20-30 percet kelni.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Betoljuk a megkelt tejfölös tésztát és addig sütjük, amíg el nem kezd pirulni a teteje. Ekkor visszavesszük a hőfokot 180-ra és még kb 30 percig sütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, akkor a tészta széleit vékonyan átkenjük újra olajjal.

Egy kiadós leveshez kitűnő második fogás!

Jó étvágyat kívánok!