Madártej csokoládéöntettel recept
Hozzávalók:
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 l tej
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 5 dkg 50 %-os tejcsokoládé
- 2 cl rum
- 2 evőkanál puha vaj
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukor felét. Közben 1,3 l tejet felforralunk a vanília magjával és a héjával.
Lyukacsos szedőkanállal több részletben nagy habgaluskákat teszünk bele, mérsékeljük a hőt. Két perc után megfordítjuk a galuskákat, újabb 1 percig főzzük a habot, majd szűrőkanállal tálcára szedjük. 3-4 galuskánál többet ne tegyünk egyszerre a tejbe, mert amikor megnőnek, már nem férnek el egymás mellett.
Közben a sárgákhoz adjuk a maradék cukrot és habosra keverjük. Beleszórjuk a keményítőt és a citromhéjat is, hozzáöntjük a félretett 3 dl tejet, csomómentesre keverjük.
Amint kifőtt az összes habgaluska, állandó keverés mellett lassan a forró tejbe csurgatjuk a tojás sárgájás keveréket. Mérsékelt hőn felforraljuk, állandóan kevergetjük, majd rögtön elzárjuk alatta a gázt, nehogy túlhevítsük.
Hagyjuk kihűlni és adagoljuk vízzel kiöblített tálkákba, majd a habgaluskából is ültessünk a tetejére. A csokoládét olvasszuk meg gőz felett 2 dl tejszínnel és 2 evőkanál puha vajjal. Sima krémmé keverjük és egy pici rummal is ízesítjük. A galuskákra csorgatjuk és a hűtőben jól lehűtjük.