Madártej csokoládéöntettel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Madártej csokoládéöntettel

Hozzávalók:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 6 tojás
  • 1,5 l tej
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 dkg 50 %-os tejcsokoládé
  • 2 cl rum
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukor felét. Közben 1,3 l tejet felforralunk a vanília magjával és a héjával.

Lyukacsos szedőkanállal több részletben nagy habgaluskákat teszünk bele, mérsékeljük a hőt. Két perc után megfordítjuk a galuskákat, újabb 1 percig főzzük a habot, majd szűrőkanállal tálcára szedjük. 3-4 galuskánál többet ne tegyünk egyszerre a tejbe, mert amikor megnőnek, már nem férnek el egymás mellett.

Közben a sárgákhoz adjuk a maradék cukrot és habosra keverjük. Beleszórjuk a keményítőt és a citromhéjat is, hozzáöntjük a félretett 3 dl tejet, csomómentesre keverjük.

Amint kifőtt az összes habgaluska, állandó keverés mellett lassan a forró tejbe csurgatjuk a tojás sárgájás keveréket. Mérsékelt hőn felforraljuk, állandóan kevergetjük, majd rögtön elzárjuk alatta a gázt, nehogy túlhevítsük.

Hagyjuk kihűlni és adagoljuk vízzel kiöblített tálkákba, majd a habgaluskából is ültessünk a tetejére. A csokoládét olvasszuk meg gőz felett 2 dl tejszínnel és 2 evőkanál puha vajjal. Sima krémmé keverjük és egy pici rummal is ízesítjük. A galuskákra csorgatjuk és a hűtőben jól lehűtjük.