Szilvásgombóc ízű házi rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg sima liszt
- 2 ek langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl meleg víz
- 1 tk só
- 1 tk 10%-os ecet
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
Töltelék (1 rúdhoz elegendő):
- 60 dkg magozott szilva
- 4 ek nádcukor
- 5 dkg pirított zsemlemorzsa
- 2 dkg vaj
- 1,5 tk őrölt fahéj
Elkészítése:
A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.
Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, amikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.
Három részre vágjuk (ha rutinosak vagyunk, 4 felé is lehet), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.
Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A fenti töltelék mennyisége 1 rúdhoz elegendő, azonban a tésztánk 3 rétesre. A töltelék mennyiségét ennek függvényében növeljük.
Töltelék készítése:
A töltelékhez egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.
Rétes összeállítása:
A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni a tésztát, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.
Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.
Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.
A szilvásgombóc ízű házi rétes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 27 g
Zsír: 4 g