Szilvásgombóc ízű házi rétes

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilvásgombóc ízű házi rétes

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg sima liszt
  • 2 ek langyos zsír (lehet púpos evőkanálnyi)
  • 1 tojás
  • 2 dl meleg víz
  • 1 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 2 tojássárgája a kenéshez

Töltelék (1 rúdhoz elegendő):

  • 60 dkg magozott szilva
  • 4 ek nádcukor
  • 5 dkg pirított zsemlemorzsa
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 tk őrölt fahéj

Elkészítése:

A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.

Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, amikor fényes, hólyagos, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.

Három részre vágjuk (ha rutinosak vagyunk, 4 felé is lehet), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket. A fenti töltelék mennyisége 1 rúdhoz elegendő, azonban a tésztánk 3 rétesre. A töltelék mennyiségét ennek függvényében növeljük.

Töltelék készítése:

A töltelékhez egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk. Tálba téve hozzáadjuk a cukrot, a kihűlt zsemlemorzsát és a fahéjat. Hagyjuk egy kevés ideig állni, majd ezzel a töltelékkel töltjük meg a kihúzott tésztát.

Rétes összeállítása:

A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.

Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni a tésztát, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.

Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

Megtöltjük a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Mikor megsült felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.