Szedres-vaníliás kalácsfelfújt recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Kalács készítése:
A tejet meglangyosítjuk, és a felét egy tálkába öntve elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.
Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30 perc).
Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzunk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk, és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük (legalábbis én így szoktam sütni), hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk, és 190 fokra előmelegítjük.
Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Felfújt készítése:
A kalácsszeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.
Egy tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalácsszeleteket átlósan kettévágjuk, és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé, és egymást fedik a szeletek.
A tojások sárgáját és a két egész tojást gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is.
A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet, és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre.
A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk porcukorral.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon. Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.
Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.
Tipp:
A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így nálam két adag készült belőle.
Ha van otthon pár szelet, szikkadt kalácsunk, és akármilyen gyümölcsünk, már neki is állhatunk ennek az egyszerű és gyors kalácsfelfújtnak. Én szederrel készítettem, és még szerencse, hogy rögtön két adagot, mivel pillanatok alatt eltűnt. Elképesztően jó lett, a tetején levő porcukorréteg vékony lapokká sült, amitől az egész kapott egy roppanós tetőt, a belseje pedig könnyű, szaftos vaníliapuding, amiben a pirított kalácsszeletek csücsülnek, és persze a gyümölcs frissessége tette fel a koronát az egészre.
A szedres-vaníliás kalácsfelfújt kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 29 g
Zsír: 6 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »