Szedres-vaníliás kalácsfelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Kalács:

  • 35 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl (házi) tej
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Egy adag felfújt hozzávalói:

  • 6 szelet kalács
  • 10-15 dkg szeder
  • 8 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

Kalács készítése:

A tejet meglangyosítjuk, és a felét egy tálkába öntve elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30 perc).

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzunk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.

Megformázzuk, és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük (legalábbis én így szoktam sütni), hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk, és 190 fokra előmelegítjük.

Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon 25-30 perc alatt szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Felfújt készítése:

A kalácsszeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.

Egy tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalácsszeleteket átlósan kettévágjuk, és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé, és egymást fedik a szeletek.

A tojások sárgáját és a két egész tojást gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is.

A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet, és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre.

A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk porcukorral.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon. Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.

Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.

Tipp:

A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így nálam két adag készült belőle.

Ha van otthon pár szelet, szikkadt kalácsunk, és akármilyen gyümölcsünk, már neki is állhatunk ennek az egyszerű és gyors kalácsfelfújtnak. Én szederrel készítettem, és még szerencse, hogy rögtön két adagot, mivel pillanatok alatt eltűnt. Elképesztően jó lett, a tetején levő porcukorréteg vékony lapokká sült, amitől az egész kapott egy roppanós tetőt, a belseje pedig könnyű, szaftos vaníliapuding, amiben a pirított kalácsszeletek csücsülnek, és persze a gyümölcs frissessége tette fel a koronát az egészre.