Sajtos zsemlék recept

Elkészítése:
A tejet egy kicsit megmelegítjük, de csak annyira, hogy épp langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, és elkeverjük a sóval együtt. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a tojássárgáját, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócot formázunk. Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe teszünk egy adag tésztát, majd szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarva további 30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
A zsemlék tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk bőven reszelt sajttal.
180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Majd rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp:
Kisfiam egy bizonyos mesét nézve “herkentyűburgert” kért, hogy készítsek. Elmondása szerint ez egy zsemle, amiben van sajt, saláta és paradicsom. Nem volt mit tenni, megsütöttem a kért péksütit. Még alig vettem ki a sütőből, már egymás után többször megkérdezte, hogy anya kész van már? Végül csak a zsemlét, úgy ahogy volt, magában kezdte falatozni, nem kért már mást bele.
A végén pedig örültem, hogy az utolsó darabot sikerült lefotóznom :-)
A sajtos zsemlék kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 10 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »