Sajtos zsemlék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sajtos zsemlék

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 7 dkg trappista sajt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek burgonyapehely

Tetejére:

  • 1 kisebb tojás felverve
  • 8 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A tejet egy kicsit megmelegítjük, de csak annyira, hogy épp langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, és elkeverjük a sóval együtt. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a tojássárgáját, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócot formázunk. Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe teszünk egy adag tésztát, majd szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarva további 30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.

A zsemlék tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk bőven reszelt sajttal.

180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Majd rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp:

Kisfiam egy bizonyos mesét nézve “herkentyűburgert” kért, hogy készítsek. Elmondása szerint ez egy zsemle, amiben van sajt, saláta és paradicsom. Nem volt mit tenni, megsütöttem a kért péksütit. Még alig vettem ki a sütőből, már egymás után többször megkérdezte, hogy anya kész van már? Végül csak a zsemlét, úgy ahogy volt, magában kezdte falatozni, nem kért már mást bele.
A végén pedig örültem, hogy az utolsó darabot sikerült lefotóznom :-)