Hozzávalók:
Tésztához:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejet egy kicsit megmelegítjük, de csak annyira, hogy épp langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, és elkeverjük a sóval együtt. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a tojássárgáját, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócot formázunk. Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe teszünk egy adag tésztát, majd szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarva további 30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
A zsemlék tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk bőven reszelt sajttal.
180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Majd rácson hagyjuk kihűlni.
Kisfiam egy bizonyos mesét nézve “herkentyűburgert” kért, hogy készítsek. Elmondása szerint ez egy zsemle, amiben van sajt, saláta és paradicsom. Nem volt mit tenni, megsütöttem a kért péksütit. Még alig vettem ki a sütőből, már egymás után többször megkérdezte, hogy anya kész van már? Végül csak a zsemlét, úgy ahogy volt, magában kezdte falatozni, nem kért már mást bele.
A végén pedig örültem, hogy az utolsó darabot sikerült lefotóznom :-)