Rozsos-zabpelyhes bagett recept

Hozzávalók:
- 25 dkg finom búzaliszt
- 5 dkg rozsliszt
- 1 tk tengeri só
- 2 dl víz (langyos)
- 1 tk méz
- 2 dkg élesztő
- 2 ek olíva olaj
- formázáshoz: 2 maréknyi zabpehely
Elkészítése:
A kétféle lisztet egy nagyobbacska tálba szitáljuk és a tengeri sóval összekeverjük, félretesszük. A langyos vízben feloldjuk a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. A két komponenst egybe gyúrjuk, alaposan kidolgozva. Kicsit tömörebb, de jól kezelhető tésztát kapunk, amit meleg helyen letakarva duplájára kelesztünk, majd ismét jól átdolgozzuk és újból kelesztjük.
Zabpehellyel szórt felületen két egyforma rudat formálunk, amit már sütőpapírral fedett sütőlemezen pihentetünk, miközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőtér aljába egy vízzel teli tálkát helyezünk, ami a kellő páratartalmat biztosítja majd a bagetteknek. 10 percnyi pihentetés után éles késsel ferde, haránt metszéseket ejtünk a bagettek felszínén és forró, gőzös sütőbe tolva 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd szerintem még langyosan jól befaljuk egy jó kis házi lekvárba tunkolva. (Mindenki magából indul ki.)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »