Rozsos-zabpelyhes bagett recept

Hozzávalók:
- 25 dkg finom búzaliszt
- 5 dkg rozsliszt
- 1 tk tengeri só
- 2 dl víz (langyos)
- 1 tk méz
- 2 dkg élesztő
- 2 ek olíva olaj
- formázáshoz: 2 maréknyi zabpehely
Elkészítése:
A kétféle lisztet egy nagyobbacska tálba szitáljuk és a tengeri sóval összekeverjük, félretesszük. A langyos vízben feloldjuk a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. A két komponenst egybe gyúrjuk, alaposan kidolgozva. Kicsit tömörebb, de jól kezelhető tésztát kapunk, amit meleg helyen letakarva duplájára kelesztünk, majd ismét jól átdolgozzuk és újból kelesztjük.
Zabpehellyel szórt felületen két egyforma rudat formálunk, amit már sütőpapírral fedett sütőlemezen pihentetünk, miközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőtér aljába egy vízzel teli tálkát helyezünk, ami a kellő páratartalmat biztosítja majd a bagetteknek. 10 percnyi pihentetés után éles késsel ferde, haránt metszéseket ejtünk a bagettek felszínén és forró, gőzös sütőbe tolva 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd szerintem még langyosan jól befaljuk egy jó kis házi lekvárba tunkolva. (Mindenki magából indul ki.)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »