Rozsos-zabpelyhes bagett

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg finom búzaliszt
  • 5 dkg rozsliszt
  • 1 tk tengeri só
  • 2 dl víz (langyos)
  • 1 tk méz
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek olíva olaj
  • formázáshoz: 2 maréknyi zabpehely

Elkészítése:

A kétféle lisztet egy nagyobbacska tálba szitáljuk és a tengeri sóval összekeverjük, félretesszük. A langyos vízben feloldjuk a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. A két komponenst egybe gyúrjuk, alaposan kidolgozva. Kicsit tömörebb, de jól kezelhető tésztát kapunk, amit meleg helyen letakarva duplájára kelesztünk, majd ismét jól átdolgozzuk és újból kelesztjük.

Zabpehellyel szórt felületen két egyforma rudat formálunk, amit már sütőpapírral fedett sütőlemezen pihentetünk, miközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A sütőtér aljába egy vízzel teli tálkát helyezünk, ami a kellő páratartalmat biztosítja majd a bagetteknek. 10 percnyi pihentetés után éles késsel ferde, haránt metszéseket ejtünk a bagettek felszínén és forró, gőzös sütőbe tolva 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.

Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd szerintem még langyosan jól befaljuk egy jó kis házi lekvárba tunkolva. (Mindenki magából indul ki.)