Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rozsos formakenyér recept

Rozsos formakenyér
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Az öreg tésztához:

    • 18 dkg BL80-as liszt
    • 0,9 dl langyos víz
    • 0,3 dkg friss élesztő

    A kenyérhez:

    • 30 dkg liszt (BL55)
    • 8 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
    • 12 dkg rétesliszt
    • 2 tk só
    • a fenti összes öregtészta
    • 1,5 dkg friss élesztő
    • 3,2 dl meleg víz
    • 1 kk cukor
    • 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
    • 0,5 tk sikér (ez most kimaradt)
    • 4 ek olaj

    Elkészítése:

    Előző este összeállítjuk az öregtésztát. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel. A konyhapulton lefedve hagyjuk másnap reggelig pihenni.

    A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öregtésztát, a meleg, de nem forró vízben elkevert élesztőt, amit a cukorral megszórtunk, az olajat.

    Alaposan összedolgozzuk. nekem egy kicsit lágy lett a tészta, ezért még hozzáadtam 1 púpos evőkanál lisztet.

    Ezután letakarva 45 percet kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk.

    Egyenként téglalap alakúra kézzel ellapogatjuk. Feltekerjük, mint a bejglit és kiolajozott formákba fektetjük.

    Letakarva további 50-60 percet kelesztjük. Lespricceljük vízzel.

    Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 220 fokon 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30-35 percet.

    Végül rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.

    Tipp:

    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Az elkészítési idő az öregtészta pihentetését nem tartalmazza.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá