Rozsos formakenyér recept
Hozzávalók:
Az öreg tésztához:
- 18 dkg BL80-as liszt
- 0,9 dl langyos víz
- 0,3 dkg friss élesztő
A kenyérhez:
- 30 dkg liszt (BL55)
- 8 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
- 12 dkg rétesliszt
- 2 tk só
- a fenti összes öregtészta
- 1,5 dkg friss élesztő
- 3,2 dl meleg víz
- 1 kk cukor
- 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
- 0,5 tk sikér (ez most kimaradt)
- 4 ek olaj
Elkészítése:
Előző este összeállítjuk az öregtésztát. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel. A konyhapulton lefedve hagyjuk másnap reggelig pihenni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öregtésztát, a meleg, de nem forró vízben elkevert élesztőt, amit a cukorral megszórtunk, az olajat.
Alaposan összedolgozzuk. nekem egy kicsit lágy lett a tészta, ezért még hozzáadtam 1 púpos evőkanál lisztet.
Ezután letakarva 45 percet kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk.
Egyenként téglalap alakúra kézzel ellapogatjuk. Feltekerjük, mint a bejglit és kiolajozott formákba fektetjük.
Letakarva további 50-60 percet kelesztjük. Lespricceljük vízzel.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 220 fokon 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30-35 percet.
Végül rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Az elkészítési idő az öregtészta pihentetését nem tartalmazza.