Rozsos formakenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rozsos formakenyér

Hozzávalók:
Az öreg tésztához:

  • 18 dkg BL80-as liszt
  • 0,9 dl langyos víz
  • 0,3 dkg friss élesztő

A kenyérhez:

  • 30 dkg liszt (BL55)
  • 8 dkg Teljes kiőrlésű rozsliszt (RL100)
  • 12 dkg rétesliszt
  • 2 tk só
  • a fenti összes öregtészta
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3,2 dl meleg víz
  • 1 kk cukor
  • 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
  • 0,5 tk sikér (ez most kimaradt)
  • 4 ek olaj

Elkészítése:

Előző este összeállítjuk az öregtésztát. A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel. A konyhapulton lefedve hagyjuk másnap reggelig pihenni.

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öregtésztát, a meleg, de nem forró vízben elkevert élesztőt, amit a cukorral megszórtunk, az olajat.

Alaposan összedolgozzuk. nekem egy kicsit lágy lett a tészta, ezért még hozzáadtam 1 púpos evőkanál lisztet.

Ezután letakarva 45 percet kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk.

Egyenként téglalap alakúra kézzel ellapogatjuk. Feltekerjük, mint a bejglit és kiolajozott formákba fektetjük.

Letakarva további 50-60 percet kelesztjük. Lespricceljük vízzel.

Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 220 fokon 10 percet sütjük, majd 180 fokon további 30-35 percet.

Végül rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp:

További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

Az elkészítési idő az öregtészta pihentetését nem tartalmazza.