Rizskoch recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 bögre rizs (60 dkg)
- 3 bögre víz (0,75 l)
- 6 bögre tej (1,5 l)
- 1 vaníliarúd, vagy 2 tk vanília aroma
- 10 dkg vaj
- 10 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg mazsola
- 30 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Tepsi kikenéshez:
- zsír, vagy vaj
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A rizst egy csipet sóval és a vízzel addig főzzük állandó keverés mellett, amíg az összes vizet felveszi. Ekkor hozzáöntjük a tejet, a cukor felét, a vaníliarúd kikapart magjait. Lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük. Ha kész, félretesszük hűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citrom lereszelt héját, és alaposan kikeverjük.
A langyosra hűlt rizshez hozzáadjuk a mazsolát és a vajas tojássárgáját. Jól kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.
Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt 40 x 30 cm-es tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.
Forrón szeleteljük, porcukorral meghintve és lekvárral, vagy bármilyen más öntettel kínáljuk.