Rizskoch

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Rizskoch

Hozzávalók:

  • 3 bögre rizs (60 dkg)
  • 3 bögre víz (0,75 l)
  • 6 bögre tej (1,5 l)
  • 1 vaníliarúd, vagy 2 tk vanília aroma
  • 10 dkg vaj
  • 10 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só

Tepsi kikenéshez:

  • zsír, vagy vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A rizst egy csipet sóval és a vízzel addig főzzük állandó keverés mellett, amíg az összes vizet felveszi. Ekkor hozzáöntjük a tejet, a cukor felét, a vaníliarúd kikapart magjait. Lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük. Ha kész, félretesszük hűlni.

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a maradék cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citrom lereszelt héját, és alaposan kikeverjük.

A langyosra hűlt rizshez hozzáadjuk a mazsolát és a vajas tojássárgáját. Jól kikeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojáshabot.

Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt 40 x 30 cm-es tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük.

Forrón szeleteljük, porcukorral meghintve és lekvárral, vagy bármilyen más öntettel kínáljuk.