Rizsfelfújt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg vaj
- 2 csapott ek liszt
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Mártáshoz:
- 1 üveg cukrozott meggy (házilag tettem el) vagy meggybefőtt
- ízlés szerint cukor
- 1 ek liszt
Továbbá:
- kuglófforma vajjal kikenve, morzsával megszórva
Elkészítése: Elkészítése:
A megmosott rizst a cukor felével feltesszük főni a vízzel, majd kevergetjük, hogy le ne égjen. Közben beleszórjuk a vaníliás cukrot is. Addig főzzük, míg teljesen elfővi a levét, ezután hozzáöntjük a tejet és átkeverjük, majd elzárjuk alatta a lángot, leborítjuk egy fedővel és hagyjuk a gőzben párolódni, majd kihűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a megmaradt cukorral és olvasztott vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rizshez és jól elkeverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk és beledolgozzuk. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal és óvatosan, kisebb adagokban belekeverjük a keményre vert tojásfehérje habot is.
Az előkészített formába öntjük a masszát, elsimítjuk és 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, meggy mártással fogyasztottuk.
Mártás: a meggyről a levét leszűrjük, a liszttel besűrítjük és összeforraljuk a meggyel. Ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot.