Rizsfelfújt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Rizsfelfújt

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • 2 dl víz
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg vaj
  • 2 csapott ek liszt
  • 5 tojás

Mártáshoz:

  • 1 üveg cukrozott meggy (házilag tettem el) vagy meggybefőtt
  • ízlés szerint cukor
  • 1 ek liszt

Továbbá:

  • kuglófforma vajjal kikenve, morzsával megszórva

Elkészítése: Elkészítése:

A megmosott rizst a cukor felével feltesszük főni a vízzel, majd kevergetjük, hogy le ne égjen. Közben beleszórjuk a vaníliás cukrot is. Addig főzzük, míg teljesen elfővi a levét, ezután hozzáöntjük a tejet és átkeverjük, majd elzárjuk alatta a lángot, leborítjuk egy fedővel és hagyjuk a gőzben párolódni, majd kihűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a megmaradt cukorral és olvasztott vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rizshez és jól elkeverjük, majd a lisztet is hozzáadjuk és beledolgozzuk. Ízesítjük a reszelt citromhéjjal és óvatosan, kisebb adagokban belekeverjük a keményre vert tojásfehérje habot is.

Az előkészített formába öntjük a masszát, elsimítjuk és 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, meggy mártással fogyasztottuk.

Mártás: a meggyről a levét leszűrjük, a liszttel besűrítjük és összeforraljuk a meggyel. Ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot.