Kelt rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 cs élesztő
- 2 csipet sütőpor
- 2 evőkanál étolaj
- 6 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1tojás a kenéshez
- 3 evőkanál búzadara
Töltelékhez:
- 1 kg gyalult spárgatök
- 5 db hámozott vékonyra szeletelt alma
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csapott mokkáskanál só
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- fél kg túró
- 6 szál kapor apróra vágva
Elkészítése:
Tészta:
A lisztet egy mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot az elmorzsolt élesztőt, és a sütőport, majd a langyos tej felét. 5 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a maradék tejet. Ezt sima tésztává jól összedolgozzuk, végül az étolajat is bele dolgozzuk. Három részre osztjuk és cipót formálunk belőle. Egyenként kinyújtjuk 1 cm vékonyra, meghintjük búzadarával, erre pedig a tölteléket egyenletesen elsimítjuk, és felcsavarjuk, mint a kalácsot. Majd zsírozott sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. a többivel is ugyan így járunk el.
Töltelék:
A gyalult tököt, a hámozott vékonyra szeletelt almát is hozzá adjuk, megszórjuk cukorral, (vagy folyékony édesítőt öntünk rá), majd a sót, citromlét, az apróra vágott kaprot. Ezt egy nappal előtte készítjük, el jól össze tudjon érni. Amikor készítjük, teljesen hozzáadjuk a túrót, vaníliáscukrot, és jól összekeverjük és ezt kenjük a kinyújtott tésztára. A tepsiben addig hagyjuk kelni, még a sütőnk előmelegedik, s közben a felvert 1 tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Csak akkor fordítjuk ki a tepsiből mikor teljesen kihűlt és a papírt lehúzzuk róla, majd visszafordítjuk,és vizes éles késsel szeleteljük.