Kelt rétes

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Kelt rétes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 cs élesztő
  • 2 csipet sütőpor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 6 dl tej
  • 2 tojás
  • 1tojás a kenéshez
  • 3 evőkanál búzadara

Töltelékhez:

  • 1 kg gyalult spárgatök
  • 5 db hámozott vékonyra szeletelt alma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • fél kg túró
  • 6 szál kapor apróra vágva

Elkészítése:
Tészta:
A lisztet egy mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot az elmorzsolt élesztőt, és a sütőport, majd a langyos tej felét. 5 percet állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és a maradék tejet. Ezt sima tésztává jól összedolgozzuk, végül az étolajat is bele dolgozzuk. Három részre osztjuk és cipót formálunk belőle. Egyenként kinyújtjuk 1 cm vékonyra, meghintjük búzadarával, erre pedig a tölteléket egyenletesen elsimítjuk, és felcsavarjuk, mint a kalácsot. Majd zsírozott sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. a többivel is ugyan így járunk el.

Töltelék:
A gyalult tököt, a hámozott vékonyra szeletelt almát is hozzá adjuk, megszórjuk cukorral, (vagy folyékony édesítőt öntünk rá), majd a sót, citromlét, az apróra vágott kaprot. Ezt egy nappal előtte készítjük, el jól össze tudjon érni. Amikor készítjük, teljesen hozzáadjuk a túrót, vaníliáscukrot, és jól összekeverjük és ezt kenjük a kinyújtott tésztára. A tepsiben addig hagyjuk kelni, még a sütőnk előmelegedik, s közben a felvert 1 tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 50 perc alatt készre sütjük. Csak akkor fordítjuk ki a tepsiből mikor teljesen kihűlt és a papírt lehúzzuk róla, majd visszafordítjuk,és vizes éles késsel szeleteljük.