Rácsos almás pite recept
Elkészítése:
Tisztítás után az almát lereszeljük, meglocsoljuk az egyik citrom levével.Hagyjuk lecsepegni, de az alma levét tartsuk meg!
Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt. Miután összegyúrtuk, egy nagyobb és egy kisebb cipót formázunk, és tetővel lezárt tálban 1 órát pihentetjük
Közben elkészítjük a tölteléket.
A cukrot aranybarnára pirítjuk majd a kinyomkodott almát hozzáadjuk. Ráöntjük a második citrom levét, és a fahéjat, valamint a felfogott almaléből 0,5 dl-ben elkevert pudingot. Az egészet éppen csak összeforgatjuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. Hagyjuk hűlni.
A nagyobb tésztából kb. 36 cm korongot nyújtunk, és egy 30 cm átmérőjű pitesütőbe terítjük. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodjuk, a túllógó tésztaszéleket levágjuk, az alját villával sűrűn megszurkáljuk.
Durvára aprított dióval meghintjük a tészta alját, majd ráöntjük a kihűlt tölteléket. A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtjuk, és kb. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit a töltelék tetejére rácsozunk.
A lehulló tésztadarabot összegyúrjuk, 2 rudat formázunk, majd összesodorjuk, és a tészta tetejére kerül szegélyként. Végül felvert tojással lekenjük.
190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsül.