Rácsos almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 2 tojássárgája
  • 2ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg alma tisztítva
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk őrőlt fahéj
  • 0,5 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 citrom leve
  • 1 tojás lekenésre

Elkészítése:

 

Tisztítás után az almát lereszeljük, meglocsoljuk az egyik citrom levével.Hagyjuk lecsepegni, de az alma levét tartsuk meg!

Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a tojássárgáját és a tejfölt. Miután összegyúrtuk, egy nagyobb és egy kisebb cipót formázunk, és tetővel lezárt tálban 1 órát pihentetjük

Közben elkészítjük a tölteléket.

A cukrot aranybarnára pirítjuk majd a kinyomkodott almát hozzáadjuk. Ráöntjük a második citrom levét, és a fahéjat, valamint a felfogott almaléből 0,5 dl-ben elkevert pudingot. Az egészet éppen csak összeforgatjuk, és lehúzzuk a tűzhelyről. Hagyjuk hűlni.

A nagyobb tésztából kb. 36 cm korongot nyújtunk, és egy 30 cm átmérőjű pitesütőbe terítjük. Az oldalánál a tésztát a bordákhoz nyomkodjuk, a túllógó tésztaszéleket levágjuk, az alját villával sűrűn megszurkáljuk.

Durvára aprított dióval meghintjük a tészta alját, majd ráöntjük a kihűlt tölteléket. A kisebb tésztát szögletes lapra nyújtjuk, és kb. 2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit a töltelék tetejére rácsozunk.

A lehulló tésztadarabot összegyúrjuk, 2 rudat formázunk, majd összesodorjuk, és a tészta tetejére kerül szegélyként. Végül felvert tojással lekenjük.

190°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsül.