Rumos-körtés pudingpite recept
Hozzávalók:
28 cm-es pite formához
Tésztához:
- 20 dkg liszt mínusz 2 ek :)
- 2 ek kakaópor
- csipet só
- 2 ek porcukor
- 10 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - szükség esetén víz
- 3 szép, nagy lédús körte
- (vagy 5 kicsi)
- 1 tk vaj
- 2 ek cukor
- 0,5 dl rum
Vaníliás krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 15 dkg cukor
- 1 tk vanília kivonat
A habhoz:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - csipet só
- 2 ek porcukor
Elkészítés:
A tésztával kezdünk. Ha van aprítógépünk, akkor azzal dolgozunk, ennek hiányában a két kezünkkel. A liszthez adjuk a kakaóport, a porcukrot, a csipet sót és nagyon alaposan elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Mehet hozzá 1 egész tojás, és ezzel összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, kevés hideg vízzel (pár teáskanál is elég) segítsünk rá.
Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni. Közben megpucoljuk a körtét, kimagozzuk, és felszeleteljük. Egy serpenyőben (aminek van teteje) megolvasztunk 1 ek vajat, rászórunk 2 ek cukrot, majd ha elolvadt, ráöntjük a fél dl rumot. Beletesszük az összes körtét, picit átforgatjuk, és lefedve néhány perc alatt megpároljuk.
A piteformánkat vajjal alaposan kikenjük, a tésztát kinyújtjuk nagyobbra, mint a piteforma, óvatosan belehelyezzük, és belenyomkodjuk. A lelógó tésztát levágjuk. A körteszeleteket ráhelyezzük a tésztára, majd a habtejszínt a porcukorral és a 4 tojás sárgájával alaposan elkeverjük, és rácsurgatjuk a körtékre. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk a piténket, és 50 perc alatt készre sütjük
Látni fogjuk, először a szélén kezd megkötni a vaníliás krém, majd az 50 perc leteltével a közepén se rezeg már. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd 2 részletben hozzáadjuk a 2 ek porcukrot, és ezzel kemény habbá verjük. Amikor a pitén a vaníliás krém már sehol sem híg, rákanalazzuk a tojásfehérjét, és visszatoljuk a sütőbe.
Néhány perc alatt (5-8, de figyeljük!) szép világosbarnára sütjük a habot, és ezzel a pite elkészült. Nehéz lesz neki ellenállni, ezt már most megmondom, de azért vedd számításba, hogy tökéletes szeleteket csak kihűlt állapotban fogsz kapni. ;-)Jó étvágyat!
Tipp:
Ha nem szeretitek a rumot, akkor egy kevés vízben pároljátok meg a körtét. Vagy ahogy az eredeti receptben van, fehér borban.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

