Rumos-körtés pudingpite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rumos-körtés pudingpite

Hozzávalók:
28 cm-es pite formához

Tésztához:

  • 20 dkg liszt mínusz 2 ek :)
  • 2 ek kakaópor
  • csipet só
  • 2 ek porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • szükség esetén víz
  • 3 szép, nagy lédús körte
  • (vagy 5 kicsi)
  • 1 tk vaj
  • 2 ek cukor
  • 0,5 dl rum

Vaníliás krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 4 tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk vanília kivonat

A habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • csipet só
  • 2 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztával kezdünk. Ha van aprítógépünk, akkor azzal dolgozunk, ennek hiányában a két kezünkkel. A liszthez adjuk a kakaóport, a porcukrot, a csipet sót és nagyon alaposan elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal. Mehet hozzá 1 egész tojás, és ezzel összeállítjuk a tésztát. Ha nem akar összeállni, kevés hideg vízzel (pár teáskanál is elég) segítsünk rá.

Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe pihenni. Közben megpucoljuk a körtét, kimagozzuk, és felszeleteljük. Egy serpenyőben (aminek van teteje) megolvasztunk 1 ek vajat, rászórunk 2 ek cukrot, majd ha elolvadt, ráöntjük a fél dl rumot. Beletesszük az összes körtét, picit átforgatjuk, és lefedve néhány perc alatt megpároljuk.

A piteformánkat vajjal alaposan kikenjük, a tésztát kinyújtjuk nagyobbra, mint a piteforma, óvatosan belehelyezzük, és belenyomkodjuk. A lelógó tésztát levágjuk. A körteszeleteket ráhelyezzük a tésztára, majd a habtejszínt a porcukorral és a 4 tojás sárgájával alaposan elkeverjük, és rácsurgatjuk a körtékre. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk a piténket, és 50 perc alatt készre sütjük

Látni fogjuk, először a szélén kezd megkötni a vaníliás krém, majd az 50 perc leteltével a közepén se rezeg már. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd 2 részletben hozzáadjuk a 2 ek porcukrot, és ezzel kemény habbá verjük. Amikor a pitén a vaníliás krém már sehol sem híg, rákanalazzuk a tojásfehérjét, és visszatoljuk a sütőbe.

Néhány perc alatt (5-8, de figyeljük!) szép világosbarnára sütjük a habot, és ezzel a pite elkészült. Nehéz lesz neki ellenállni, ezt már most megmondom, de azért vedd számításba, hogy tökéletes szeleteket csak kihűlt állapotban fogsz kapni. ;-)Jó étvágyat!

Tipp:

Ha nem szeretitek a rumot, akkor egy kevés vízben pároljátok meg a körtét. Vagy ahogy az eredeti receptben van, fehér borban.