Rebarbarás-epres pitetorta recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 ek barna cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor (8 g)
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl mogyoróolaj (v. étolaj)
- 10 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 mk őrölt fahéj
- 30 dkg rebarbara
- 30 dkg eper
Elkészítése:
A rebarbarának vékonyan húzzuk le a külső részét, majd vágjuk fel kb. 2 centis darabokra. Ezután egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a feldarabolt rebarbarát, és szórjuk meg a barna cukorral.
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt pároljuk puhára, majd vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen. (Arra azért figyeljünk, hogy szépen egyben maradjon párolás közben.)
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
A porcukrot, a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat kezdjük el habosra keverni. Keverés közben adjuk hozzá az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját és a levét, majd csorgassuk hozzá az olajat, a tejszínt, végül pedig kanalazzuk hozzá a tejfölt. (Egy folyékony keveréket fogunk kapni.)
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a folyékony keverékhez. Ezután szintén robotgéppel keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki alaposan), majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. Simítsuk el egyenletesen, majd rakjuk ki a teljesen kihűlt rebarbara és a feldarabolt eper felével.
Ezután öntsük rá a maradék tésztát, majd rakjuk ki a tetejét a maradék rebarbarával, és az eperrel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pite tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.