Rebarbarás-epres pitetorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rebarbarás-epres pitetorta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 ek barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor (8 g)
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl mogyoróolaj (v. étolaj)
  • 10 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 30 dkg rebarbara
  • 30 dkg eper

Elkészítése:

A rebarbarának vékonyan húzzuk le a külső részét, majd vágjuk fel kb. 2 centis darabokra. Ezután egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a feldarabolt rebarbarát, és szórjuk meg a barna cukorral.

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt pároljuk puhára, majd vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen. (Arra azért figyeljünk, hogy szépen egyben maradjon párolás közben.)

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A porcukrot, a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat kezdjük el habosra keverni. Keverés közben adjuk hozzá az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját és a levét, majd csorgassuk hozzá az olajat, a tejszínt, végül pedig kanalazzuk hozzá a tejfölt. (Egy folyékony keveréket fogunk kapni.)

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a folyékony keverékhez. Ezután szintén robotgéppel keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki alaposan), majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. Simítsuk el egyenletesen, majd rakjuk ki a teljesen kihűlt rebarbara és a feldarabolt eper felével.
Ezután öntsük rá a maradék tésztát, majd rakjuk ki a tetejét a maradék rebarbarával, és az eperrel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pite tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.