Könnyű olaszos kelt pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 tk só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk cukor
- 1,5 dkg élesztő
- 0,5 dl olaj
- 1 dl tej
- amennyi vizet felvesz
Töltelék:
- 10 dkg kockára vágott húsos szalonna/bacon
- 1 fej karikára vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 db főtt kockára vágott burgonya
- 20 dkg kockára vágott tök
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- só, bors, bazsalikom, rozmaring
Megkenéshez:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet és a sót. Két fészket készítünk bele, egyikbe a tojás kerül, a másikba a langyos tej, a cukor és az élesztő. Beleöntjük az olajat. Megvárjuk míg felfut az élesztő, majd gyengéden elkezdjük összeállítani. Ha szükséges, langyos vizet tegyünk hozzá, hogy laza legyen a kelt tészta. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a tál falától. 20-30 percig meleg helyen kelesztjük. Lepirítjuk a szalonnát, a hagymát, fokhagymát egy pici zsiradékon. Beletesszük a többi hozzávalót és alaposan átpirítjuk ismét. Végül beletesszük a sűrített paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük és puhára főzzük. 4 gombócra osztjuk a tésztát és a tölteléket. Félujjnyi vastag kör alakúra kinyújtjuk, beletöltjük a masszát az egyik oldalra púposan. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a széleket pedig szépen eldolgozzuk. Felvert tojással megkenjük majd 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, a végén légkeverő fokozaton pirosra sütjük.